Menú

Dimarts, 30 de d’abril de 2013

La FBSTIB al Parlament

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha destacat avui al Parlament que els hospitals de les Balears, públics o privats, no van haver de suspendre en 2012 cap operació per falta de sang, que no va haver de ser enviada des de la Península gràcies als donants de les illes.

Sansaloni ha ressaltat en ocasió de la sessió plenària el treball realitzat per la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) i les dades que va aconseguir el 2012 per fer front a les necessitats de sang a l'arxipèlag.

La FBSTIB va registrar el 2012 un total de 40.054 donacions de sang de 25.697 donants, dels quals 4.356 donants era la primera vegada que donaven la seva sang. Del total de donacions, 3.697 donacions van ser per afèresi.

El 2012 es van organitzar 1.706 campanyes de donació a 217 punts diferents de les illes.

Els objectius d'aquesta fundació en 2012, ha explicat el conseller, van ser aconseguir les donacions necessàries per atendre sempre les necessitats de la sanitat balear sense recórrer a l'ajuda d'altres comunitats autònomes; l'eficiència i l'estalvi en les formes de convocar i promocionar la donació, i augmentar el nombre de donacions d'afèresi.

Per illes, a Mallorca es van realitzar 32.007 donacions de sang, incloent-hi les donacions per afèresi i només a Palma es van registrar 2.682 nous donants. A Menorca es van realitzar 3.901 donacions i 4.146 a les Pitiüses.

Quant a les donacions per afèresi, al 2012 es van realitzar un 7% més d'aquest tipus de donació, en total, 3.697 donacions enfront de les 3.451 realitzades de 2011.

Les donacions per afèresi són les donacions d'un o diversos components sanguinis (glòbuls vermells, plasma i / o plaquetes) per separat. Durant el procediment, que dura entre 45 i 60 minuts, la sang se separa per centrifugació en els seus diferents components segons la seva densitat.

Amb ocasió d'una pregunta de control al Govern, la diputada del PP balear María José Bauzá ha concretat avui que a Balears es necessiten cada dia unes 200 donacions de sang per atendre la demanda de centres públics i privats.

La FBSTIB ha aconseguit en els últims cobrir les necessitats transfusió a Balears i s'ha aconseguit ajustar les campanyes de donació amb les necessitats dels hospitals.

Al llarg del 2012, la mitjana d'unitats diàries disponibles ha estat del voltant del miler.

La sang és necessària, ha recordat Bauzá, per atendre les operacions, els accidents de tràfics, els tractaments contra el càncer, els trasplantaments i altres malalties.

A dia d'avui, ha recordat, la sang no es pot fabricar i només és possible aconseguir-la mitjançant les donacions dels ciutadans.