Menú

Dimecres, 17 de de juny de 2015

La FBSTIB participa en el XXVI Congrés de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia i Teràpia Cel·lular (SETS)

Amb els títols de “Validació interna del mesurador d'hemoglobina per a la determinació d'hemoglobina capil·lar en donants de sang”, “Els nens de 10 a 12 anys de Balears aprenen la importància de la donació de sang” i “Les enquestes a donants de sang amaguen solucions”, tècnics de la Fundació Banc de Sang i Teixits (FBSTIB), adscrita a la Conselleria de Salut, han exposat els seus treballs al Congrés de la SETS.

A més, la Fundació explica a partir d'ara amb un vocal en la junta de la SETS. 

El primer d'aquests treballs “Validació interna del mesurador d'hemoglobina per a la determinació d'hemoglobina capil·lar en donants de sang” explica el procediment intern de validació d'un instrument de mesura previ a la seva implantació en rutina.

La segona de les comunicacions “Els nens de 10 a 12 anys de Balears aprenen la importància de la donació de sang” en format pòster es refereix al Nou Programa Educatiu “Benvinguts al Món de la Donació” per a tots els alumnes de 5º i 6º de Primària de les Illes Balears realitzat amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats gràcies la qual s'ha donat un impuls a l'educació sobre la donació de sang i teixits multiplicant per quatre les xerrades educatives a alumnes de diferents centres educatius. Més de 2.000 alumnes han rebut informació sobre la importància de donar sang, i per primera vegada s'han visitat centres a Formentera.

La tercera comunicació “Les enquestes a donants de sang amaguen solucions” presenta l'estudi en profunditat de la informació que s'obté en les enquestes a les persones que acudeixen a donar sang del que es va detectar una oportunitat de millora en la informació a les persones que no poden donar ja que el 21,2% dels enquestats no sabia la data en la qual podia tornar a intentar donar sang. Com a solució es va crear un díptic que dóna les gràcies pel seu oferiment i anima a aquesta persona a tornar. El metge li indica en aquesta fulla la data en la qual podrà tornar intentar a donar i, si escau, li ofereix alguna recomanació per a la seva salut.

D'altra banda, el Dr. Enrique Girona, director del Banc de Sang, va presentar la comunicació oral Són les plaquetes el component sanguini amb major risc de transmissió de la malaltia de Chagas? on va exposar el resultat de la recerca realitzada, juntament amb la Universitat de Barcelona, de la càrrega parasitaria en diferents components sanguinis de aféresis concloent que existeix un major risc de transmissió en la transfusió de plaquetes.

La Dra. Teresa Jiménez responsable de aféresis i qualitat del Banc de Sang i coordinadora autonòmica de hemovigilancia va moderar la taula rodona “Hemovigilancia en Iberia” en la qual també va presentar una síntesi de l'activitat del sistema de hemovigilancia espanyol en els últims 10 anys.

La Dra. Jiménez ha estat triada vocal de la nova junta de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia i Teràpia Cel·lular.

A més, al congrés es va presentar la “Guia sobre transfusió de components sanguinis i derivats plasmàtics” editat per la SETS i coordinada per la Dra. Jiménez i del que la Dra. Antonia Bautista, responsable d'extraccions i distribució del Banc de Sang, és un dels autors.

Finalment, el Grup de Treball de processament i producció de components en el qual participen membres del Banc de sang de Balears, va presentar la comunicació oral “Valoració d'una enquesta sobre els sistemes de codificació dels components sanguinis utilitzats a Espanya”

El banc de sang va estar representat en el jurat del premi a la Millor Iniciativa en Promoció de la Donació de Sang, per la responsable de Màrqueting i Comunicació de la Fundació, Eva P. Gómez.

FOTO: MESA REDONADA “HEMOVIGILANCIA EN IBERIA” MODERADA PER LA Dra. JIMÉNEZ (Al CENTRE) JUNTAMENT AMB LA Dra. ESCOVAL DEL CENTRE DE TRANSFUSIÓ DE LISBOA IPST I EL Dr. MURPHY DEL NHS OXFORD UNIVERSITY HOSPITALS DEL REGNE UNIT.

Altres notícies relacionades

  • Divendres, 18 de de novembre de 2022

    Balears manté el ritme de les donacions de sang durant 2022

  • Dimecres, 6 de de juliol de 2022

    PREMI SOLIDARI ONCE 2022 a la labor del Banc de Sang i Teixits