Menú

Dijous, 19 de de maig de 2016

El 19 de maig és el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna

Avui, el Banc de Llet Materna de la Fundació Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears ha organitzat al parc de Ses Estacions enfront del parc infantil, una “trobada” amb les mares que han donat en aquest últim any per donar-los les gràcies per la seva solidaritat i contribució al sistema sanitari balear amb motiu del Dia Mundial de Donació de Llet Materna.

La directora general de Salut Pública i participació i gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears, Maria Ramos Montserrat, el director del Banc de Teixits, Antoni Gayà i la presidenta de la Associació Balear d’Alletament Matern, Joana Maria Moll han estat els encarregats de reconèixer la labor de les mares donants.El 19 de maig és la data seleccionada a nivell internacional per promocionar la donació de llet materna i explicar els seus beneficis per als bebès malalts i prematurs. A més serveix per donar les gràcies a totes les mares que donen o han donat llet materna. El 19 de maig va ser designat originalment a Brasil com a Dia Mundial de la Donació de Llet, perquè en aquest dia de 2005 es va signar el primer acord per crear una xarxa internacional de bancs de llet a la qual es van unir 13 països i organitzacions internacionals a Amèrica del Sud i Amèrica Central.

El de Balears va ser el primer Banc de Llet Materna a crear-se a Espanya. Des de juliol de 2001, la Fundació Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears disposa del primer Banc de Llet Materna d'Espanya. Fins a fa uns anys era l'únic al territori espanyol.

Un banc de llet materna és el lloc on es conserva i distribueix la llet materna que, de manera altruista, donen mares que en aquell moment estan alletant al seu fill. El Banc de Llet Materna cobreix les necessitats dels nounats que, a causa de la seva fragilitat, precisen de mesures especials per sobreposar-se de qualsevol dificultat que se li presenti.

El Banc de Llet Materna de les Illes Balears funciona gràcies a les mares donants de llet que, una vegada superat les anàlisis prèvies a la donació i després d'haver alimentat als seus bebès, produeixen més quantitat de llet per brindar-li-ho als nounats que ho necessitin. 

Poden ser donants de llet materna totes les mares que estiguin donant el pit i que gaudeixin d'una salut excel·lent. És condició indispensable que no hagi transcorregut 6 mesos des de la data del part. Durant aquesta època, la llet materna posseeix els nutrients i agents immunològics òptims i és el millor aliment per al nounat.

A causa d'aquesta temporalitat, la donació de llet materna es converteix en una necessitat constant.

Segons els últims protocols mèdics i com a xifra aproximada, un nounat de molt baix pes (menys d'1 quilo) necessita dos litres de llet materna per setmana per a la seva correcta alimentació.

En 2015, 85 mares van donar 329,72 litres de llet que han servit per atendre a bebès prematurs. Pel que fa a l'any anterior ha augmentat un 70% el nombre de mares donants, de 50 a 85 i un 74%, la quantitat donada de 189 a 329,72 litres.

Des de l'inici de l'activitat del Banc de Llet Materna, més de 650 mares han donat un total de 3.000 litres de llet. Prop de 550 nounats, en la seva majoria prematurs de molt baix pes, s'han beneficiat en diferents hospitals de les Illes Balears d'aquestes donacions de llet materna.

La llet materna és necessària per ajudar a bebès nounats que per raons mèdiques necessiti augmentar les seves defenses. Actua com a protector de l'aparell digestiu del nounat, evitant en gran manera l'aparició de la necrosi intestinal i facilitant la recuperació després d'una intervenció quirúrgica.

Les mares interessades a ser donants de llet materna poden contactar amb el Banc de Llet Materna de la Fundació Banc de Sang i Teixits. Després d'una entrevista mèdica, reben un extractor o sacaleche i envasos per recollir les seves donacions.

Una vegada a casa, la qual cosa fan moltes mares és acostumar al cos a produir més llet per poder donar-la. Des de casa, les mares que estiguin alletant extreuen la seva llet amb un sacaleches, la guarden en els envasos proporcionats pel Banc i la conserven en el congelador del seu domicili fins que crida al Banc de Llet Materna que envia un missatger i la porta fins al Banc de Llet.

El Banc de Llet Materna, analitza la llet materna, la pasteuritza i la congela fins a la seva utilització i la distribueix a les unitats de nounats dels hospitals.

Els metges dels serveis de nounats dels hospitals són els encarregats de receptar la llet materna com a medicament

La Fundació Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears i especialment el Banc de Llet Materna vol agrair la labor de ABAM (Associació Balear d’Alletament Matern) i de totes les mares donants de llet materna.