Menú

Dilluns, 16 de d’abril de 2018

La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears renova la certificació de qualitat CAT

Aquesta acreditació garanteix la seguretat del donant i del pacient en tots els processos relacionats amb la donació i la transfusió de la sang

La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) ha renovat la certificació de qualitat atorgada per la Fundació per a l'Acreditació en Transfusió Sanguínia i Teràpia Cel·lular (Fundació CAT), organisme de Certificació de Qualitat en Transfusió, Teràpia Cel·lular i Tissular.

La certificació CAT, avalada per la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia i Teràpia Cel·lular (SETS) i la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia (SEHH), implica la utilització de les tècniques més avançades i especialitzades en tots els procediments de laboratori, fraccionament, conservació i distribució dels components sanguinis i constata la qualitat i seguretat dels serveis que s'ofereixen a pacients, donants i a la societat en general.

L'obtenció d'aquesta acreditació en 1998 i el seu posterior manteniment a través de les renovacions periòdiques cada quatre anys ha contribuït de “forma substancial” a la “optimització en el funcionament del Banc de Sang”, assegura la subdirectora del Banc de Sang i responsable de Qualitat, la doctora Teresa Jiménez.

Una de les exigències imprescindibles per obtenir l'acreditació és la millora contínua, per aquest motiu el Banc de Sang ha dut a terme una sèrie d'avanços que es poden resumir en “una major estandardització i homogeneïtzació en l'obtenció i processament dels components sanguinis, l'increment en la qualitat i seguretat de la sang i la millora en l'atenció als donants i pacients”, explica la responsable de Qualitat.

Els estàndards en transfusió sanguínia imprescindibles per obtenir el certificat CAT abasten aspectes que van des de l'organització, el manteniment de l'equipament i dels reactius, la idoneïtat dels criteris de selecció de donants i l'optimització dels processos d'extracció de sang, donació de components per afèresi, processament, anàlisi, emmagatzematge i distribució dels components, així com el registre dels efectes adversos de la donació i la transfusió a través de la xarxa autonòmica i la de hemovigilancia.

20 anys de qualitat

El Banc de Sang ha obtingut la renovació de l'acreditació CAT cada quatre anys en cinc ocasions successives. Aquest any es compleixen 20 anys des de la primera vegada que es va obtenir el certificat.

“Per a un banc de sang posseir l'acreditació CAT suposa un assoliment molt important, ja que confirma que la seva activitat es desenvolupa dins d'uns alts nivells d'excel·lència definits pels estàndards. La renovació de l'acreditació CAT per al Banc de Sang suposa una garantia fiable del correcte funcionament de la seva cadena de producció per a l'elaboració de components sanguinis i una garantia de la maduresa del seu Sistema de Gestió de Qualitat”, indica la doctora Jiménez.

 Actualment, el Banc de Sang de Balears és un dels pocs bancs de sang espanyols que  té la doble certificació de qualitat: el certificat ISO per la Norma UNE EN ISO 9001:2015 i el CAT.