Menú

Dijous, 7 de de juny de 2018

La FBSTIB obre les portes al futur en la recerca contra el càncer: immunoteràpia amb cèl·lules modificades genèticament

La FBSTIB va acollir una ponència sobre l'avanç de teràpies innovadores encaminades a combatre de forma específica alguns tipus de càncer

La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) acull a una eminència en l'avanç de teràpies innovadores encaminades a combatre de forma específica alguns tipus de càncer.

El doctor Manel Juan, responsable de la Unitat d'Immunoteràpia de l'Hospital Clínic de Barcelona, presentarà les seves troballes en el camp de la immunoteràpia antitumoral amb la sessió científica “Immunoteràpia antitumoral: el CART19 com a mètode d'innovació”.

La ponència del doctor tractarà sobre un tipus específic d'immunoteràpia (Chimeric Antigen Receptor T Cells: CART) en la qual es manipulen genèticament les cèl·lules de defensa, limfòcits T, de pacients oncològics afectats de leucèmia amb un doble objectiu: atacar les cèl·lules tumorals existents i perpetuar-se dins de l'individu patrullant per tot el seu cos per eliminar qualsevol cèl·lula leucémica que aparegui en el futur.

Aquesta tècnica consisteix a extreure els limfòcits que estan en el tumor a través d'una biòpsia, fer que s'expandeixin, és a dir,  realitzar una sèrie d'accions per convertir desenes de milers de limfòcits en milers de milions, i tornar-los a introduir en la persona.

 “Un gram de limfòcits pot matar deu quilos de tumors”, va explicar el doctor Juan i va afegir que “amb aquest procés s'aconsegueixen eliminar tumors”.

Aquest mètode innovador ha revolucionat el camp oncològic amb respostes antitumorals de més del 90 % en alguns casos, molts d'ells duradors.

L'ambiciós d'aquest tipus de teràpies és que té moltes aplicacions, en funció de la manipulació genètica a la qual se sotmetin les cèl·lules del pacient poden dirigir-se a un altre tipus de tumors com el càncer de mama o de colón. A més, a  nivell experimental ja s'han obtingut resultats positius en malalties que impliquen al sistema immunitari, com per exemple la celiaquia.

L'objectiu d'aquesta conferència consisteix a acostar les novetats de les recerques que la Unitat d'Immunoteràpia de l'Hospital Clínic està duent a terme als professionals de la FBSTIB i explorar les possibilitats de col·laboració entre ambdues entitats en projectes futurs.

Trajectòria del doctor Juan

El doctor Juan és doctor en Medicina i especialista en Immunologia. Va ser metge adjunt i posteriorment cap de Subprocés al Banc de Sang i Teixits de l'Hospital Germans Trias des de 1996 a 2007, any en què es va incorporar com a responsable de la Unitat de Inmunoteràpia del l'Hospital Clínic, càrrec que actualment ocupa.

Al llarg d'aquests anys ha compaginat l'activitat assistencial amb la docent com a professor associat d'Immunologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i com a tutor de residents a l'Hospital Germans Trias i a l'Hospital Clínic.

En l'actualitat és professor associat d'Immunologia a la Universitat de Barcelona i coordinador de l'assignatura de màster “Malalties autoinflamatòries i Immunologia Clínica Avançada”.

Ha participat en 26 projectes de recerca finançats per agències independents, en deu com a investigador principal, i ha publicat 75 articles en revistes d'impacte.

Actualment és el president de la Comissió Nacional d'Immunologia i membre de la Junta Directiva de la Sociedad Española de Inmunología.

Altres notícies relacionades

  • Divendres, 18 de de novembre de 2022

    Balears manté el ritme de les donacions de sang durant 2022

  • Dimecres, 6 de de juliol de 2022

    PREMI SOLIDARI ONCE 2022 a la labor del Banc de Sang i Teixits