Menú

Dilluns, 15 de de juliol de 2019

El BSTIB homenatja a les donants de llet materna

 • En 2018 es va ajudar 134 bebès prematurs que requerien atenció mèdica, gràcies a l'altruisme de 53 mares

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) ha celebrat avui, en el Centre Cultural Sa Nostra, un homenatge a les donants de llet materna. La institució ha agraït la solidaritat de les 53 mares que l'any passat van ajudar amb les seves donacions a 134 bebès prematurs o malalts. El BSTIB també ha reconegut la labor a Menorca del Comitè de Lactància de l'àrea de salut de l'hospital Mateu Orfila que es va posar en marxa en 2018. El Banc de Llet Materna de les Balears es va inaugurar en 2001. Va ser el primer de tota Espanya i li va obrir camí als 15 que existeixen en l'actualitat.

En 2018 a Balears, 53 mares van donar 302,5 litres de llet que van servir per a atendre 134 bebès prematurs, un 26% més que en 2017. A més, es van distribuir 365 litres ?326,65 a Son Espases, 25,85 a Son Llàtzer, 2 a Ca Misses i 10,5 al Mateu Orfila?, la qual cosa va suposar un augment del 17% respecte a l'any anterior. La llet materna actua com a protector de l'aparell digestiu del nounat; evita l'aparició de la necrosi intestinal i facilita la recuperació després d'una intervenció quirúrgica. La majoria dels bebès que requereixen llet materna són prematurs de molt baix pes o que per raons mèdiques necessiten augmentar els seus defenses.

El Banc de Llet té per objectiu cobrir les necessitats dels nounats que, a causa de la seva fragilitat, requereixen mesures especials, a més de conservar i distribuir la llet materna. Per a poder ser donant, la mare ha d'estar donant el pit, gaudir de bona salut i no poden haver transcorregut més de sis mesos des del part. Això es deu al fet que és en aquesta època quan la llet posseeix els nutrients i agents immunològics òptims per a l'alimentació del nounat. Segons els especialistes, un bebè de menys d'1 quilo necessita dos litres de llet materna per setmana.

A Balears, les mares que volen ser donants han de superar primer unes anàlisis prèvies. Després d'una entrevista mèdica, les dones seleccionades reben un extractor i envasos per a les donacions. És molt important que les mares seleccionades acostumin al seu cos a produir més llet. Al cap i a la fi, han de poder alletar al seu bebè i omplir els envasos de les donacions. Aquests envasos es conserven en la nevera del domicili fins que diu el Banc de Llet i envia un missatger. Tot el procés d'extracció es duu a terme a casa.

Cal destacar que en 2018 l'hospital Mateu Orfila de Menorca va posar en marxa el Comitè de Lactància. S'encarreguen de recollir la llet i d'enviar-la fins a la seu a Mallorca on s'analitza, pasteuritza i congela fins que es necessita. El BSTIB ha reconegut durant l'acte el gran treball d'aquest Comitè, que ha facilitat el treball del Banc de Llet a Menorca.

El BSTIB, i especialment el Banc de Llet Materna, està molt agraït per la labor que presten als nounats l'Associació Balear d'Alletament Matern (ABAM) i totes les mares donants. L'homenatge va comptar amb la presència del director tècnic del Banc de Teixits, Toni Gayà, el director gerent del BSTIB, Ismael Gutiérrez i la consellera de Salut, Patricia Gómez.

Podeu consultar les fotografies de l'acte en el següent enllaç: http://bit.ly/LletMaterna2019