Notícies
Dilluns, 15 de de novembre de 2021
Vint-i-vuit pacients trasplantats amb sang de cordó de donacions de Balears
El dia 15 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Sang de Cordó Umbilical
Des que començà el programa de recollida de sang de cordó umbilical l'any 2004 s'han comptabilitzat 2.399 donacions a les Illes Balears
El programa de recollida de sang de cordó umbilical va començar l'any 2004 a Balears i des de llavors en els hospitals públics de Balears s'han recollit 2.399 unitats de sang de cordó umbilical. Aquestes donacions fetes a Balears han permès tractar a vint-i-vuit pacients d'entre 3 i 64 anys i han viatjat per a ajudar a malalts de França (7), Colòmbia (5), Espanya (5), USA (5), Regne Unit (3), Itàlia (2) i Mèxic (1).
Concretament enguany, tres pacients han rebut un trasplantament gràcies a donacions de les Illes Balears. Aquestes donacions es varen recollir a l'hospital Can Misses, Són Llàtzer i Son Dureta, i es van trasplantar a Colòmbia, França i els Estats Units a pacients de 6, 23 i 64 anys, amb diversa patologia (anèmia aplàsica, leucèmia mieloide aguda i leucèmia linfoblàstica aguda).
Programa Balear de recollida de sang de Cordó Umbilical
El programa Balear de Donació de Sang de Cordó Umbilical està coordinat pel Banc de Teixits del BSTIB i les maternitats hospitalàries. En cada centre la responsabilitat del programa recau en un/a coordinador/a obstètric/a i un/a coordinador/a de comares. Les maternitats de les Illes Balears que actualment participen són: Hospital Son Espases, Hospital Son Llàtzer, Hospital Can Misses i Hospital Mateu Orfila.
Les unitats obtingudes en els centres de Mallorca es remeten al Banc de Teixits on, després d'un procés de selecció i validació, són enviades al Banc de Cordó de Barcelona per al seu processament, conservació i distribució. En el cas de l'Hospital Can Misses d'Eivissa i de l'Hospital Mateu Orfila, les unitats es remeten directament al Banc de Cordó de Barcelona.
Aquest programa de recollida de sang de cordó umbilical en col·laboració amb Catalunya es va iniciar l'any 2004 . Quan el Banc de Sang i de Teixits de les Illes Balears (BSTIB) i el Banc de Sang de Cordó de Barcelona –un dels més importants del món- firmaren un acord de col·laboració per elaborar el Programa de recollida de sang de cordó umbilical a les Illes Balears. Aquesta aliança va permetre desenvolupar una iniciativa eficient, ràpida i de qualitat al servei dels ciutadans de les Illes.
Posteriorment, i a la vista dels bons resultats obtinguts, altres CCAA com Aragó, Navarra, Extremadura, Cantàbria i Andorra es varen incorporar al mateix. L'any 2008, i amb la intenció de cohesionar encara més aquesta activitat es va passar a denominar Programa Concòrdia.
El primer hospital que inicià les captacions fou Son Llàtzer el 2004. A continuació, es varen anar incorporant la resta de maternitats públiques de les Illes Balears: Hospital de Manacor (2006), Son Dureta (2007), H. Can Misses (2008), H. Mateu Orfila i H. Inca (2010) i H. Son Espases (2011). Des de l'inici d'aquesta prestació, s'han recollit 2.399 unitats de sang de cordó umbilical al llarg de disset anys. En concret, Son Dureta/Son Espases ha captat 743 donacions; Son Llàtzer, 654; Manacor, 322, Can Misses, 546, Mateu Orfila, 123 i Inca 11.
Una donació que pot salvar vides
La sang de cordó umbilical conté elements capaços de generar cèl·lules sanguínies en quantitats adequades. Per aquest motiu, pot ser utilitzada per a trasplantaments, de la mateixa manera i en les mateixes indicacions que la medul·la òssia. En aquest sentit, el trasplantament de sang de cordó umbilical pot contribuir a la curació d'infants i d'adults que pateixen greus malalties de la sang (leucèmia) i genètiques, que poden posar en perill la vida.
Després del naixement del nadó i de la secció del cordó, la recollida de sang de cordó umbilical no suposa cap perill ni per a la mare ni per al fill, ja que la prioritat és vetllar per la salut de l'infant i de la mare.
Què es fa amb la sang de cordó?
La sang de cordó serà usada per a qualsevol malalt que la necessiti, d'acord amb les indicacions mèdiques i el grau de compatibilitat i adequació dels requeriments cel·lulars. La donació és altruista i anònima i, en cap cas, no hi haurà cap discriminació per motius de raça, nacionalitat, religió o situació econòmica.
D'altra banda, quan la sang de cordó no sigui adequada per a l'ús terapèutic, pot ser utilitzada amb finalitats de recerca. A més, la sang també es pot emprar per a altres aplicacions relacionades amb la sang (transfusions a nadons prematurs) o amb les teràpies de medicina regenerativa.
Qui pot donar sang de cordó i en quines circumstàncies?
Totes les dones gestants poden donar sang de cordó umbilical sempre que compleixin uns requisits. Per això, cal que ho notifiqui al seu ginecòleg o comare que l'indicarà les passes a seguir.
Cal tenir en compte els següents aspectes:
• Ser major d'edat en el moment del part.
• Seguir uns hàbits de vida saludables.
• No tenir antecedents de malalties potencialment transmissibles a través de la sang.
• Tenir la informació necessària i ser conscient que la donació pot significar la curació de malalties molt greus, en especial en nens, i saber que no hi ha cap risc per al nadó i la mare.
• Tenir voluntat de fer aquest acte altruista i generós a canvi de la petita molèstia d'unes anàlisis addicionals.
• Omplir i signar el consentiment després de rebre informació.
- Enllaços relacionats
- Vídeo procés de donació de sang de cordó umbilical
Altres notícies relacionades
Divendres, 19 de de maig de 2023
El Día Mundial de la Donació de Llet Materna, un reconeixement a les mares donants i als professionals
Dimarts, 25 de d’abril de 2023