Menú

Dilluns, 13 de de febrer de 2023

Jornades “Junts avançant per al control del Chagas a Mallorca”

Representants de #MundoSano, el Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carles III, del Banc de Sang i Teixits i la World  Health Organization van participar a la jornada “Junts avançant per al control del  Chagas a Mallorca”, el primer esdeveniment del Cicle d'activitats previstes per l'OMS per a celebrar el Dia Mundial de la Malaltia de  Chagas 2023.

Divendres passat 10 de febrer es va celebrar a Palma el primer esdeveniment del Cicle d'activitats amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia de Chagas 2023. La jornada va ser organitzada en el marc del projecte de recerca dut a terme per l'equip d'Infermeres SUAP  Escola Graduada de Mallorca integrat per Jorge Simón, María València i Sonia Navas, que té per objectiu facilitar l'accés a la detecció i millorar l'atenció de les persones afectades per aquesta malaltia tropical.

En les jornades van participar representants de Mundo Sano, el Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carles III i l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Durant l'esdeveniment es van presentar les experiències de professionals locals i d'altres comunitats autònomes, Múrcia i Catalunya, referents nacionals en prevenció i diagnòstic de Chagas.

Durant la seva intervenció, la doctora Teresa Jiménez, directora mèdica del Banc de Sang de Balears, va aprofundir en la importància de prevenir la transmissió de la malaltia mitjançant transfusió sanguínia i el maneig dels casos positius. El cribatge que es realitza al laboratori resulta fonamental per a proporcionar subministraments sanguinis segurs i de qualitat als pacients receptors de les donacions als hospitals. Aquest cribatge consta d'una entrevista mèdica i proves serològiques capaces de detectar la presència d'anticossos contra el paràsit causant de la malaltia, Trypanosoma  cruzi. Davant un resultat positiu, s'ha de realitzar una prova confirmatòria que ratifiqui el resultat del cribatge inicial. Això es fa perquè alguns resultats de cribatge, encara que és poc habitual, poden ser falsos positius. Si la prova de confirmació també és positiva, l'hematòleg notifica i explica al donant de la sang la situació perquè acudeixi a un metge amb l'informe i així fer una avaluació completa que permeti el diagnòstic i determinar el tractament més adequat.

En la clausura, Pedro Albajar, responsable del Programa Contra la Malaltia de  Chagas en l'OMS, feia èmfasi en el  Chagas com a malaltia desatesa i del valor del treball de tots per a treure-la de l'oblit i ampliar la prevenció, el control i l'atenció mèdica de les persones afectades.

#Espanya- Representants de #MundoSano, el Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carles III i la  World  Health  Organization van ser presents en la jornada “Junts avançant per al control del  Chagas a Mallorca”, el primer esdeveniment del Cicle d'activitats previstes per l'OMS per a celebrar el Dia Mundial de la Malaltia de  Chagas 2023.

La Jornada va ser organitzada per l'equip de treball d'Infermeres del # SUAPEscolaGraduada de Mallorca integrat per Jorge Simón, María València i Sonia Navas, els qui van impulsar el projecte de recerca “Detecció precoç de la malaltia de Chagas: ús de la prova ràpida en un servei d'urgències d'Atenció Primària de Mallorca com a estratègia d'oportunitat d'integració sistemàtica”.