Menú

Dilluns, 13 de de juny de 2022

Premi Nacional 2022 a la Millor Campanya de Donació de Sang

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears participa activament al 32è congrés anual de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia (SETS) i regresa amb 2 premis i la presentació de diverses publicacions.

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) ha rebut el PREMI NACIONAL 2022 PER LA CAMPANYA "LA PRIMERA VEGADA" en el 32è congrés anual de la Societat Espanyola de Transfusió Sanguínia (SETS), que es va celebrar a Toledo al mes de juny. Aquest treball és obra d'Eva Petra Gómez Sjunnesson, Antoni Martorell Carbonell, Antònia M. Bautista Gili, Teresa Jiménez-Marco, Enrique Girona Llobera i Ismael Gutiérrez Fernández.

A més, han rebut el PREMI A LA MILLOR COMUNICACIÓ a l'àrea de donació i producció de components per la comunicació oral: "Hipercoagulabilitat de les plaquetofèresis amb agregats: anàlisi funcional per tromboelastografia". Aquesta comunicació ha estat presentada per Teresa Jimenez-Marco, Agnes Rigo-Vidal, Catalina Mercant, Miguel Quetglas-Oliver, Catalina Crespí, Daniel Morell-Garcia, Francisco Aliaga, Maite Cózar, Rosa Fernández, Antonia M. Bautista-Gili i Neus Serra.

A més, han presentat tres comunicacions en format pòster:

"El Portal del donant: millora en l'atenció als donants". Aquesta comunicació ha estat presentada per Eva P. Gómez Sjunnesson, Antonio Martorell Carbonell, Luis Porcel Figueroa, Daniel Ruiz Alderton, Daniel Cañas Campoamor, Enrique Girona-Llobera, Teresa Jiménez-Marco i Ismael Gutiérrez Fernández.

"Enviament de SMS quan un component sanguini s'envia a un hospital: millora en l'atenció i fidelització de donants de sang". Aquesta comunicació és un treball de Eva P. Gómez Sjunnesson, Daniel Ruiz Alderton, Maria Vanrell Mora, Marian Manchón Romaguera i Teresa Jiménez-Marco.

"Recuperar donants de manera ràpida i senzilla". Aquest treball és obra d'Eva P. Gómez Sjunnesson, Maria Vanrell Mora, Marian Manchon Romaguera, Antonio Martorell Carbonell, Teresa Jiménez-Marco i Ismael Gutiérrez Fernández.

El PREMI NACIONAL 2022 a la millor campanya de donació de sang és el resultat d'un treball elaborat pel departament de Comunicació del Banc de Sang i Teixits, format per la responsable Eva P. Gómez Sjunnesson i el dissenyador gràfic Antoni Martorell Carbonell.

"La primera vegada" és una campanya ideada per millorar l'experiència d'una persona que acudeix per primera vegada a donar sang. S'ha creat un vídeo que explica detalladament el procés de donació amb la finalitat de reduir els dubtes i l'ansietat que es puguin experimentar en aquest moment. A més, el vídeo inclou una segona part que explica el destí de la donació.

Totes les il·lustracions han estat dissenyades individualment pel personal del BSTIB, així com el guió, la veu, la traducció i el muntatge.

Perquè les persones puguin accedir al vídeo dies abans de la donació, aquest s'envia juntament amb el material digital utilitzat per promoure les campanyes de donació (correu electrònic i WhatsApp) i es publica a les xarxes socials. A més, el vídeo està disponible a YouTube en castellà i català i es pot visualitzar en qualsevol moment abans de la donació.

Aquest és el setè reconeixement nacional que rep el BSTIB. La primera vegada va ser el 2006, amb un videojoc creat per conèixer els components de la sang. La segona vegada va ser el 2011 amb el gran joc humà "Gota a Gota", similar al joc de l'oca. El tercer reconeixement va ser el 2012 per la campanya "Tu decideixes. Dóna sang" durant les Maratons de Donació de Sang a la Universitat de les Illes Balears. El 2013 van rebre el Premi SETS a la millor comunicació per "A la Recerca de la Convocatòria Perfecta". El 2019 van ser reconeguts per "El repte d'aconseguir donants joves", una campanya estatal per a les universitats. I el 2021 van rebre el premi nacional a les millors campanyes de promoció de la donació de sang, amb tres premis: el programa "Imagina que pots" per superar la por a les agulles, la celebració del Dia Mundial a les xarxes socials i una campanya de sensibilització amb testimonis.

Material de suport per a millorar l'experiència de la primera donació