Menú

Dilluns, 28 de d’abril de 2014

60 nadons prematurs atesos amb llet materna donada durant 2013

El 2013, 41 mares van donar 149,67 litres de llet que han servit per atendre 60 nadons prematurs.

Des de juliol de 2001, la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears disposa del primer Banc de Llet Materna d'Espanya. Fins fa uns anys era l'únic al territori espanyol.

Un banc de llet materna és el lloc on es conserva i distribueix la llet materna que, de manera altruista, donen mares que en aquell moment estan alletant el seu fill. El Banc de Llet Materna cobreix les necessitats dels nadons que, per la seva fragilitat, necessiten mesures especials per sobreposar-se de qualsevol dificultat que se li presenti.

El Banc de Llet Materna de les Illes Balears funciona gràcies a les mares donants de llet que, un cop superat les anàlisis prèvies a la donació i després d'haver alimentat el seu fill, produeixen més quantitat de llet per brindar als nounats que ho necessitin.

Poden ser donants de llet materna totes les mares que estiguin donant el pit i que gaudeixin d'una salut excel·lent. És condició indispensable que no hagi transcorregut 6 mesos des de la data del part. Durant aquesta època, la llet materna posseeix els nutrients i agents immunològics òptims i és el millor aliment per al nounat.

A causa d'aquesta temporalitat, la donació de llet materna es converteix en una necessitat constant.

Segons els últims protocols mèdics i com xifra aproximada, un nadó de molt baix pes (menys d'1,5 quilos) necessita fins a dos litres de llet materna per setmana per a la correcta alimentació.

El 2013, 41 mares van donar 149,67 litres de llet que han servit per atendre 60 nadons prematurs.

La llet materna és necessària per ajudar a nadons que per raons mèdiques necessiti augmentar els seus defenses. Actua com a protector de l'aparell digestiu del nounat, evitant en gran mesura l'aparició de la necrosi intestinal i facilitant la recuperació després d'una intervenció quirúrgica.

Les mares interessades en ser donants de llet materna poden contactar amb el Banc de Llet Materna de la Fundació Banc de Sang i Teixit. Després d'una entrevista mèdica, reben un extractor i envasos per recollir les seves donacions.

Un cop a casa, el que fan moltes mares és acostumar al cos a produir més llet per poder donar. Des de casa, les mares extreuen la seva llet amb un tirallets, la guarden en els envasos proporcionats pel Banc i la conserven al congelador del seu domicili fins que crida al Banc de Llet Materna que envia un missatger i la porta fins al Banc de Llet.

El Banc de Llet Materna, analitza la llet donada, la pasteuritza i la congela fins a la seva utilització i la distribueix a les unitats de nounats dels hospitals.

Els metges dels serveis de nounats dels hospitals són els encarregats de receptar la llet materna com a medicament.

La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears i especialment el Banc de Llet Materna vol agrair la tasca de ABAM (Associació Balear d' Alletament Matern).