Menú

Dimecres, 29 de de juliol de 2020

Finalitza el programa SOIB JOVE – Qualificats Sector Públic Instrumental/Ajuntaments 2019 al BSTIB amb projectes innovadors i la continuïtat de línies d’investigació

Deu joves qualificats han pogut aportar els seus coneixements,  introduir-se al món laboral i ampliar la seva formació durant 15 mesos al Banc de Sang i Teixits.

La posada en marxa del projecte pioner a Espanya “Imagina que pots” de psicoteràpia amb realitat virtual per superar la por a les agulles i a la sang, la web heroisanonims.fbstib.org, els projectes d’investigació per disposar de plaquetes més duradores i segures, i la investigació amb cèl·lules mare per al seu ús clínic, són alguns dels resultats de la gran aportació dels Joves Qualificats.

Des del passat mes d’abril de l’any 2019 i gràcies al programa SOIB JOVE–Qualificats Sector Públic Instrumental/Ajuntaments 2019, promogut pel SOIB i finançat pel SEPE i el Fons Social Europeu (FSE),  deu joves han ajudat en la millora dels processos de feina que es duen a terme a diferents departaments del BSTIB, han desenvolupat línies d’investigació i han posat en marxa nous continguts.

El departament de Recursos Humans ha comptat amb la gran aportació d’Alejandro Tuya per agilitzar el treball.

“Estic molt agraïda d’haver pogut ajudar als donants i tots els ciutadans de l'illa a conèixer els diferents punts de donació i facilitar-los la informació que puguin necessitar per a assistir o crear una campanya en la seva empresa o col·legi. Ajudar els més joves a entendre la importància de la donació i com és el procés i la funció del Banc de Sang i Teixits”, ens diu Cristina Matas, treballadora social que, juntament amb la implicació de l’administrativa Loubna Ayoubi, han recolzat el departament de Promoció.

Els administratius Mohamed Ayoubi i Marga Hernández han donat suport per millorar les bases de dades del Banc de Sang i del Banc de Teixits, respectivament.

Al departament d’Informàtica, Miquel Servera ha donat suport creant un Centre d’Atenció a l’Usuari que ha permès garantir la prestació de serveis informàtics i reduir el temps d’espera i inactivitat dels usuaris obtenint un millor resultat als serveis que presta el BSTIB.

La psicòloga Cristina Alcover ha posat en marxa una experiència pionera a Espanya, "Imagina que pots", una psicoteràpia basada en la realitat virtual per a ajudar a superar l'aversió a la sang i a les agulles dirigida a persones que experimenten un malestar significatiu a l'hora d'enfrontar-se a aquestes pors davant un tractament mèdic o la visió de sang i agulles. Molt més a: https://imagina.fbstib.org/

El periodista Andreu Vidal ha creat la campanya “Històries d'Herois Anònims” per homenatjar la labor de les persones que donen sang amb el testimoniatge de 6 persones relacionades amb la donació de sang: donants, receptors i familiars que coneixen la importància de donar vida. Amb aquesta iniciativa el Banc de Sang cerca mostrar-li a la gent com la donació pot canviar la vida dels altres. Coneix-les a https://heroisanonims.fbstib.org/  

La bioquímica Natalia Torres ha donat continuïtat al projecte de validació de plaquetes tractades amb riboflavina i llum UV, que permet inactivar els patògens i fa que la transfusió de plaquetes sigui encara més segura. També ha desenvolupat la investigació de plaquetes criopreservades per comprovar la seva funcionalitat passats 6 mesos que permetrà allargar la vida de les plaquetes (actualment 7 dies) i així garantir l’abastament als pacients que els precisen.

La biòloga i biotecnòloga Maria Mariño, que ha donat continuïtat a dues línies d’investigació del Banc de Teixits, una amb cèl·lules mare per al seu ús com a medicament i de l’ús de plaquetes per a la proliferació de cèl·lules, ens explica la seva experiència. “El meu pas pel Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears ha estat molt gratificant i profitós. He pogut dur a terme una labor de recerca científica en l'àmbit de l'estudi de les cèl·lules mare mesenquimals (MSC) per a l’aplicació com a medicament en teràpia cel·lular. Això és a causa del seu gran potencial en el camp de la medicina regenerativa per la seva plasticitat i a la seva capacitat de modular la resposta immune. Perquè aquesta aplicació sigui possible, la meva tasca ha consistit en aïllar les cèl·lules mare mesenquimals a partir de cordons umbilicals donats descartats. Amb elles he dut a terme l’estandardització d'alguns dels protocols de caracterització d'aquestes cèl·lules: caracterització morfològica, immunofenotipat (assegurar-se que expressen els antígens de membrana propis d'aquestes cèl·lules), comprovació de la capacitat immunomoduladora i de la capacitat de diferenciació a diferents línies cel·lulars (en concret a adipòcits i osteòcits). A més, també ha estat possible fer la comprovació de l'eficàcia del suplement de proliferació cel·lular usat per al creixement de les MSC, el lisat de plaquetes. Aquest és un reactiu que fabriquem en el Banc de Teixits a partir dels buffy coats sobrants del Banc de Sang, mostrant un molt bon rendiment, major que el d'altres suplements de proliferació cel·lular d'origen animal usats actualment en la majoria de laboratoris i l'ús dels quals no és adequat per a la proliferació de cèl·lules amb finalitats terapèutiques en humans.”

Per al BSTIB aquestes iniciatives han estat molt enriquidores, perquè afavoreixen poder tenir perfils professionals més tècnics i més recursos per avançar, innovar i millorar. Els trobarem a faltar.